Топ кращих сортів смородини
У нашій країні смородина займає друге місце по популярності серед ягідних культур після суниці. Вона росте практично на кожній дільниці, цінується дачниками за невибагливість, морозостійкість і численні цілющі властивості.
Унікальна у своєму роді:
- стійка до хвороб і температурних перепадів;
- не схильна до осипання;
- великоплідна – ягоди одномірні, важать по 5-6,5 г;
- стабільно урожайна – віддає 5-6 кг добірних плодів;
- солодка, з легкою кислинкою, виразним фруктовим ароматом.
Ягоди мають сухий відрив, досить добре зберігаються. Відрізняються підвищеним вмістом пектинових речовин – желе з Синегорья виходить відмінна.
Вже на другий рік після посадки можна дегустувати запашні та соковиті ягоди класичного для червоної смородини кислувато-солодкого смаку, зібрані в розкішні 20-сантиметрові кисті. При грамотній агротехніці врожайність досягає 7-10 кг з рослини!
Ровада володіє стійким імунітетом до мілдью та інших захворювань листків. Зацвітає пізно, завдяки чому спритно йде від поворотних заморозків. Ягоди не печуться в спеку, дружно дозрівають до кінця липня.
Розовоплодний ранньостиглий сорт з переливаються, немов перли, плодами масою 0,9-1,3 р. Не тільки дуже красивими, але і неймовірно смачними, з практично повною відсутністю кислинки. А який вони виділяють аромат!
Рожевий перли демонструє стійкість до хвороб, добре себе почуває в умовах північних регіонів. Врожайність становить 6-7 кг з куща, а плоди залишаються на гілках до заморозків, не втрачаючи споживчих якостей.
Виведений в Сибіру середньостиглий сорт смородини Сильна вражає габаритами плодів. Просто уявіть насичено-чорні, глянцеві ягоди розміром з 2-рублеву монету! При гарному догляді їх маса досягає неймовірних для цієї культури 8 р. Смакові якості теж не підкачали. М’якоть соковита, кислувато-солодка, з освіжаючим ароматом.
Сорт наділений імунітетом до поширених хвороб і почковому кліщеві, не боїться суворих морозів і посухи, навіть при відсутності запилювачів приносить до 6 кг першокласних плодів.
Ще один виключно приємний у всіх відносинах середньоранній сорт:
- самоплідний;
- стійкий до спеки і посухи;
- урожайний (до 4 кг);
- з імунітетом до хвороб і шкідників;
- з великими (1,4-2,2 м) одновимірними ягодами.
Плоди не обсипаються з гілок до осені, але легко відокремлюються від плодоніжок, підходять для свіжого споживання та переробки. Смак відмінний, десертний.
Один з найсмачніших сортів. Дегустаційна оцінка – максимальні 5 балів. Великі (в хороших умовах до 5,7 г) плоди дозрівають в середні строки. З куща збирають 3-5 кг такої смакоти.
Венера завоювала популярність завдяки і інших достоїнств:
- жаро – та посухостійкості;
- імунітету до шкідників, борошнистої роси, антракнозу та септоріозу;
- високої зимостійкості;
- сухого відриву плодів.